Mléko a mléčné výrobky,
součást pestrého
jídelníčku



Na těchto stránkách najdete nejenom informace o mléce a mléčných výrobcích a jejich přínosu ve výživě dětí a dospělých, ale i recepty, jak mléčné výrobky tradičně i netradičně využít v kuchyni.


Kotva #kotva-menu

Ø složení kravského mléka

Voda
87,5 %

Sušina
12,5 %


z toho:

Mléčný tuk

3,7 - 4,2 %


Bílkoviny

3,2 – 3,5 %


Mléčný cukr / laktóza

4,7 – 5 %


Vitamíny

především

A, D, E, K


Minerální látky

0,6 - 0,7 %

zejména vápník, draslík, fosfor, hořčík



Mléko a mléčné výrobky, součást pestrého jídelníčku



Přínosy
konzumace
našich mléčných
výrobků

Přínos pro životní
prosředí

Domácí mléčné výrobky nemusíme převážet na tak obrovské vzdálenosti a do vzduchu si přidávat škodliviny ze spálené nafty za stovky ujetých kilometrů navíc.

Přínos pro
spotřebitele

ve formě zdraví prospěšných živin - vápníku, vitaminu B6, vitaminu B12, fosforu, jódu, bílkovin a energie.

Přínos pro naši
krajinu

Obhospodařování a dodávání přirozených živin z chovu krav do půdy, což obnovuje úrodnost půdy a její schopnost zadržovat vodu v krajině.

Dává práci lidem
na našem venkově

96,5% mléka vykupovaného z českých farem je v nejvyšších třídách jakosti 1. a Q. 

Jak je
poznáme?

Všechny mléčné výrobky mají na obalech povinně oválnou veterinární značku výrobního závodu a zkratku země původu, tedy CZ pro výrobu v ČR, DE pro Německo, PL pro Polsko, FR pro Francii atd.

Více