Složení mléčných výrobků



Kotva #mléko

Ø složení kravského mléka

Voda
87,5 %

Sušina
12,5 %


z toho:

Mléčný tuk

3,7 - 4,2 %


Bílkoviny

3,2 – 3,5 %


Mléčný cukr / laktóza

4,7 – 5 %


Vitamíny

především

A, D, E, K


Minerální látky

0,6 - 0,7 %

zejména vápník, draslík, fosfor, hořčík



Mléko a mléčné výrobky, součást pestrého jídelníčku




Kotva #jogurt

Jaké má
bílý jogurt
parametry:

Voda

maximálně

91,8 %

Sušina

nejméně

8,2 %

nejméně 8,2 %, ale obvykle se 
pohybuje mezi 12 – 13 %. Obsah
sušiny lze zvýšit pouze přidáním
mléčné bílkoviny, sušeného
nebo zahuštěného mléka, nebo
odebráním syrovátky

v ní obsah...

tuku:

  • u výrobku označeného
    jako jogurt: méně než 10 %
  • u výrobku označeného
    jako smetanový jogurt:
    nejméně 10 %

bílkovin:

není normován, ale
pohybuje se od 3,2 %
až do 12 % u tzv.
koncentrovaných
mléčných výrobků

mléčného cukru laktózy:

není normován; bývá
přibližně okolo 4 %, protože
část laktózy z mléčné směsi
byla již rozložena na kyselinu
mléčnou